Saturday, April 19, 2008

Biasiswa JPA : Suatu PerjalananAllah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Ia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya, dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (Mereka berdoa dengan berkata): "Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami tersalah. Wahai Tuhan kami ! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya. Dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami, dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah Penolong kami; oleh itu, tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir".
-Al-Baqarah (2:286)

Salam.


#Sekadar berkongsi cerita tentang perjalanan mengenggam sebuah biasiswa. Pengalaman sendiri! ;) Enjoy!

Alhamdulillah ! Alhamdulillah ! Alhamdulillah ! Apa lagi yang boleh saya ucapkan melainkan Alhamdulillah. Melainkan Allahuakbar. Selain daripada Subhanallah, Maha Suci Allah ! Saya teramat gembira. Saya tersangat bersyukur kerana telah dikurniakan anugerah yang besar ini. Setelah menempuh pelbagai onak dan ranjau dalam menggapai impian ini, saya kira kisah saya ini merupakan kisah yang unik. Unik kerana ia merupakan 'turning point' dalam hidup. Hidup saya yang saya kira sebelum ini lalai dan penuh dosa dan noda, kini telah bertukar angin. Nirmala yang lebih bahagia dan damai. Saya tidak sangka hamba Allah yang hina ini masih dikasihiNya. Alhamdulillah Ya Allah ! Engkau tidak pernah melupakan hambamu ini. Apakah kisah ini ? Hm… Semuanya kerana Biasiswa JPA.


POLEMIK BIASISWA
Biasiswa. Siapa tidak mahu biasiswa. Semua pelajar cemerlang inginkan biasiswa. Biasiswa bukan sekadar manifestasi kejayaan untuk menjadi insan yang lebih berjaya hingga mampu membangunkan agama, bangsa dan negara pada masa depan; bahkan biasiswa sekarang melambangkan apresiasi atas segala usaha yang telah ditintakan. Saya teringat (sepanjang ingatan yang daif ini) sebuah kartun yang dilukis oleh Datuk Lat di New Straits Times beberapa tahun yang lampau. Di dalamnya ada dua cerita bergambar. Gambar pertama berkenaan gambar sebuah kereta yang dipandu oleh seorang pegawai agensi biasiswa masuk ke kampung yang bertanah liat, merentas sawah sambil bertanyakan seorang pesawah tua di situ,

“Rumah Atan Bin Abu di mana ? Dia dapat biasiswa ke luar Negara !”

Pesawah itu kemudiannya menunjukkan jarinya ke arah rumah Si Atan di tengah bendang. Kelihatan imej seorang budak lelaki kecil sedang memukul kerbaunya untuk membajak sawah. Mungkin itulah Si Atan yang dicari.

Di sebelah gambar itu, terdapat sebuah gambar lagi. Gambar masa kini. Di mana Si Atan versi sekarang terpaksa menunggu berbaris panjang menunggu biasiswa. Seorang pembantu penemuramah membuka pintu sambil berteriak,

“Atan Bin Abu !!!!!!!!!!! ”

Imej Atan ini pula ditonjolkan sebagai seorang yang terkejut daripada tidur, yang sedang duduk menunggu giliran daripada beratus-ratus calon yang lain.Di depan pintu bilik tertera tulisan,Bilik Temuramah Biasiswa.


Saya optimis kalian mampu menduga imej yang dilukis Datuk Lat ini. Cerita yang dibawa oleh Datuk Lat ini sebenarnya menggambarkan realiti zaman sekarang. Realiti di mana makin ramai anak-anak muda yang layak mendapat biasiswa. Maklumlah, bilangan mereka yang berjaya dalam SPM pun kian bertambah. Maka, persaingan makin sengit. Hendak salahkan agensi biasiswa yang tidak memperuntukkan jumlah tempat yang banyak adalah kurang adil. Mana tidaknya, kos pengajian semakin meningkat. Oleh itu, rasanya adalah agak relevan pihak agensi biasiswa membuat pemilihan awal calon-calon yang layak memperoleh biasiswa terutamanya ke luar negara.

Rentetan itu, muncullah pelbagai versi temuramah. Daripada cara yang klasik; “individual interview” hinggalah cara yang lebih sostifikated dan pragmatik; “grouping interview, verbal tests, IQ test etc”. Semua ini bertujuan bagi memastikan biasiswa yang diperoleh nanti adalah berada di tangan yang benar-benar layak. Begitulah rencah zaman sekarang. Mahu tidak mahu generasi hari ini jika mahu berjaya lebih lagi terutamanya melanjutkan pelajaran ke luar negara, daya saing yang tinggi amatlah diperlukan bagi memastikan biasiswa dalam genggaman. Inilah realiti yang perlu dihadapi oleh anak-anak muda zaman kini termasuk diri saya.

CERITA SAYA

Buat pengetahuan semua, sepanjang hari-hari yang mendatang ini. Saya telah ditawarkan temuduga oleh 4 agensi. Securities Comissions (SC), Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA), Tenaga Nasional Berhad (TNB) dan Permodalan Nasional Berhad (PNB). Saya tidak mahu berbicara panjang berkenaan SC, TNB mahupun PNB; cukup saya katakan saya lebih berpuas hati dengan persembahan saya; jauh lebih berpuas hati sebenarnya dengan ketiga-tiga temuduga ini berbanding JPA.

Adakah ini bermakna saya melakukan yang terburuk dalam temuduga JPA. Ya, ikhlasnya saya merasakan tidak berpuas hati dengan prestasi saya sendiri ketika ditemuduga bagi agensi JPA. Mengapa ? Entahlah. Saya pun tidak begitu pasti akan puncanya. Kendatipun begitu, apa yang istimewanya tentang temuduga JPA ini adalah cerita yang mendasari temuduga ini. Mungkin bagi calon-calon JPA yang lain di luar sana, bagi mereka perjalanan temuduga ini begitu licin dan terurus sekali. Pendek kata, cuma isi boring online, peroleh surat pengesahan temuduga, pergi temuduga, tunggu keputusan dengan penuh sabar kemudian peroleh biasiswa. Ha.. Cuma ada lima langkah sahaja.

Tetapi percaya ataupun tidak jalan yang ditempuhi saya lebih dari itu. Jika diimaginasikan, ibarat orang lain dari Perlis ke Kuala Lumpur merentasi laluan PLUS ( Projek Lebuhraya Utara Selatan ), terus memandu Poche ke Kuala Lumpur melaluinya. Tetapi saya, dari Perlis bukan sahaja tersesat jalan sampai ke Kelantan malah terpaksa menaiki Volkswagen Capuk pusing melalui Lebuhraya Timur Semenanjung kemudian terpaksa pula melalui Johor, Melaka, Negeri Sembilan dan seterusnya barulah sampai ke Kuala Lumpur. Songsang dan berliku sikit la pendek katanya.

PROSES ONLINE JPA

Bagaimana ini terjadi ? Saya mulakan satu persatu. Kita mulakan dahulu dengan proses online. Online ?! Hm… Memang betul memudahkan tetapi kadangkala menyusahkan sahaja. Tetapi yang jadikan susah pun diri sendiri. Ha ! Ha ! Sebenarnya, saya mengisi borang itu secara sendirian tanpa meneliti dahulu langkah-langkah pengisian borang sepertimana yang telah disediakan oleh pihak JPA dalam laman web berkenaan. Keadaan kelihatan normal sehinggalah saya klik butang hantar dan kemudian keluarlah page yang sentiasa membuatkan orang sakit hati iaitu, page not requested.

Seperti biasa butang refresh ditekan. Tetapi sayang kendatipun sudah lima puluh kali lebih kurang, keadaan masih tidak berubah. Masih sama munculnya di skrin. Masih, page not requested. Lantas, bagi mengelakkan sebarang keraguan maka saya mengisi borang buat kali kedua. Situasi yang sama berulang. Kemudian, saya mengisi pula buat kali ketiga. Namun, sekali lagi, tak da rezeki gamaknya, masih page not requested. Saya sudah mulai resah memandangkan hanya tiga kali sahaja dibenarkan untuk log-in. Maka bagi mengelakkan sebarang rasa gundah gulana, saya mengambil jalan mudah. Pada anggapan saya, borang saya sudah diterima oleh sistem. Maka berakhirlah bab pertama.

BAB KEDUA JPA

Bab Kedua yang merupakan klimaks bagi cerita ini ialah ketika keputusan temuramah JPA diumumkan di internet. Pada ketika itu masih segar di ingatan. Saudara Faisol telah menelefon saya untuk menanyakan samaada sama mendapat temuduga JPA ataupun tidak. Memandangkan saya tidak mempunyai kemudahan internet pada ketika itu maka saya pun meminta bantuannya untuk memeriksa status saya.

Alangkah terkejutnya saya apabila diberitahunya bahawa id saya tiada dalam pengkalan data ?! Jiwa saya terus racau dan fikiran menjadi tak tentu. Lantas, saya terus memohon bantuan Saudara Rafizi untuk membantu saya bagaimanakah untuk menguruskan keadaan sebegini. Setelah diberikan nasihat agar memulakan proses rayuan, lantas di akhir perbualan dia menyatakan; “This is not a good start”. Apa lagi ketika itu saya berasa sangatlah cuak, takut dan bimbang teramat sangat akan perihal JPA. It is because if I miss this, meaning I’ll miss most of the scholarships to further my studies overseas!

BERKENALAN DENGAN ORANG JPA

Keesokan harinya awal-awal pagi lagi pejabat JPA telah saya hubungi. Dari satu bahagian ke satu bahagian. Ada ke bahagian teknikal ada ke bahagian latihan dan sebagainya. Itu tidak termasuk talian yang asyik tak berjaya saja. Akhirnya, setelah satu jam bersimpuh menelefon saya berjaya mendapatkan seorang wanita bernama Cik Aini. Saya pun mengadu kepadanya akan masalah yang saya hadapi.

Terkejut saya, reaksinya tersangatlah positif. Bukan setakat menyuarakan rasa simpatinya, malah sempat lagi dia menemuramah saya ! Alhamdulillah, akhirnya ada juga pegawai JPA yang mahu mendengar rintihanku. Haha ! Cik Aini menyuruh saya membuat rayuan melalui surat sambil disertakan dokumen-dokumen yang diperlukan dan dihantar secara pos laju. Dengan segera petang itu juga saya terus menghantar pos laju segala dokumen yang dikehendaki.

MASIH BIMBANG

Meskipun sudah menghantar dokumen rayuan itu secara pos laju namun begitu kebimbangan masih menjelma dan semakin menghantui saya. Tetapi alhamdulillah, ramai insan yang sudi membantu saya. Saudara Rafizi telah menulis surat rayuan itu untuk saya berserta summary ringkas penglibatan saya dalam bidang ko-kurikulum dan menghantarnya melalui e-mail, surat elektronik kepada pihak JPA. Begitu juga dengan ibu-ibu saudara saya, Saudari Haslina dan Saudari Nafishah serta bapa saudara saya, Saudara Azhar; begitu tekun mencari jalan bagaimana hendak membantu. Kebetulan pula rupa-rupanya guru kepada anak lelaki ibu saudara saya, Saudari Nafishah merupakan isteri kepada En Azman, Ketua Pengarah Bahagian Latihan JPA ! How small the world is ! Haha !

SC?

Suatu petang pada hari Selasa, pihak SC telah menelefon saya. Mereka menyuruh saya bertandang ke SC bagi menghadirkan diri dalam temuduga SC pada hari Khamis 2 petang di Bukit Kiara. Saya mendapat makluman pihak SC hanya menemuramah sekitar 70 orang calon sahaja daripada 500 orang calon yang memohon.

Alhamdulillah ! Malam itu juga saya berangkat pergi ke Kuala Lumpur berkereta api bersama ibu saya. Diringkaskan cerita, pada malam Rabu ketika sibuk melakukan sesi mock interview bersama Saudara Rafizi dan Saudara Faizurin, saya mendapat makluman pada hari Jumaat nanti saya perlu menghadirkan diri ke temuduga JPA di INTEC Shah Alam! Apa ?!

SURAT BERANAK PULAK !

Ketika itu saya terasa sangat gembira dan tersangatlah bersyukur akhirnya segala usaha membuahkan hasil yang dikehendaki. Saya segera meneliti laman web JPA bagi memastikan apakah dokumen-dokumen yang perlu dibawa. Saya kira segala dokumen asas sudah berada dalam simpanan sana ketika itu. Namun, timbul pula satu masalah lagi. Surat beranak ibu dan ayah tiada !!!! Masya-Allah !!! Saya terus menghubungi ibu saya di rumah ibu saudara saya. Ibu saya pula memaklumkan perkara berkenaan kepada ayah saya yang ketika itu berada di rumah di Penang. Dengan segera ayah saya terus mencari surat beranak yang dikehendaki. Puas sudah ayah mencari, lantas telefon berdering.

“Ayah tak jumpa surat beranak mak la !”

“Try cari lagi tengok, InsyaAllah ada”

“Dah cari dah tapi tak jumpa ! Habis satu rumah dah selongkar nie! Tu pun surat beranak ayah tinggal separuh ja! Separuh lagi terkoyak ! ”

Tersangatlah gamat pada waktu itu. Hanya Allah sahajalah yang mengetahui. Namun akhirnya sekitar 12 tengah malam, ayah menghubungi saya dan memaklumkan akhirnya surat beranak ibu telah dijumpai. Saya terus menarik nafas lega ! Alhamdulillah !

Yang menyebabkan saya begitu terharu adalah pengorbanan ayah saya sewaktu datang ke KL memberikan surat beranak berkenaan. Hari Khamis selepas kerja ayah saya terus ke KL menaiki bas sambil ditemani adik bongsu saya. Saya lantas berjumpanya di Stesyen Puduraya sekitar jam 10 malam.

Malam itu juga ayah saya terpaksa pulang semula ke Penang kerana dia perlu bekerja keesokan harinya. Maklumlah baru naik pangkat jadi Ketua POS, dia tidak boleh sewenang-wenangnya mengambil cuti memandangkan pada ketika itu kakitangan di pejabatnya tidak mencukupi. Begitulah besarnya pengorbanan ayah saya. Sanggup melakukan apa sahaja demi kejayaan anaknya. Bagi saya, saya sayang ayah. Terima kasih ayah dan ibu ! Hanya Allah dapat membalas segala jasa-jasamu !!!!!

INTERVIEW JPA

Kita kembali ke cerita seterusnya. Dipendekkan cerita saya sudah berada di INTEC Shah Alam seawal 8 pagi. Saya agak terkejut begitu ramai calon yang datang meskipun hari itu merupakan hari terakhir temuduga JPA bagi kawasan Shah Alam. Jika di Penang hanya tiga hari kalau tak salah namun di Shah Alam sampai lima hari. Mungkin calon banyak tertumpu di sini rasanya! Di sana, saya sekali lagi terkejut kerana nama saya tidak disenaraikan dalam senarai tempat. Dengan pantas saya mendapatkan pegawai JPA memaklumkan masalah saya. Alhamdulillah juga rasanya apabila pegawai JPA itu hanya menyuruh saya menulis sahaja nama saya di mana-mana senarai yang dikehendaki. Saya terus memilih tempat pertama temuduga. Kira-kira 300 lebih calon telah datang ke INTEC pada hari berkenaan.

Seperti biasa selesai saya menduduki ujian kerjaya yang hampIr 90% soalan saya meletakkan jawapan ya; saya terus ke tempat temuduga pertama itu. Jika orang lain hanya duduk sabar menanti giliran ironinya saya pula terpaksa mengisi dua borang isian semula. Saya terus ke kafe di bawah dan tegar mengisi borang-borang itu. Dengan penuh sabar, saya mengisi.

Tiba-tiba setelah meneliti borang itu, rupanya ia merupakan borang pemarkahan temuduga. Subhanallah! Saya telah mengetahui di manakah kekuatan seseorang calon itu! Seingat saya antara ciri-ciri yang dicari ialah tatacara pemakaian, kebolehan berbahasa Inggeris dari segi kosa kata dan idea yang bernas, kebolehan berdiskusi yakni menerima, mengkritik dan respons terhadap apa yang dibincangkan serta keyakinan calon. Siap dengan markah lagi. Jadi, sebenarnya saya telah mengetahui apakah yang perlu saya fokuskan dan apakah yang perlu saya tonjolkan semasa temuduga nanti sebelum temuduga berlangsung! Saya kira ini merupakan petunjuk dari Allah s.w.t mahu memudahkan hambanya ini dari kesusahan. Alhamdulillah !

Selesai menulis saya terus mengembalikan borang berkenaan kepada pegawai JPA yang terbabit. Dengan sabar saya menanti sehinggalah saya dipanggil sebagai calon ke-11 daripada 12 orang calon sekitar jam 12.00 tengah hari. Kesemua calon adalah lelaki Melayu Islam. Kemungkinan besar pegawai JPA mahu memudahkan pengurusan kami memandangkan kami perlu solat Jumaat hari ini. Saya terus masuk ke bilik temuduga itu dengan penuh keyakinan.

Kononnya… Hati ini siapalah tahu betapa bedebarnya menjalani proses temuduga tersebut. Kami pun memulakan sesi perkenalan sesama kami. Masing-masing memperkenalkan diri. Dalam kalangan kami dua belas orang, kira-kira 6 orang calon adalah bekas pelajar SAS (Sekolah Alam Shah) dan yang lainnya MRSM dan sekolah-sekolah premier. Tampak gayanya, saya bergerak atas kapasiti hanya seorang bekas pelajar kolej. Haha ! Masing-masing menyebut nama, asal, pekerjaan ibu bapa dan bidang yang dikehendaki serta negara yang hendak ditujui. Tiba giliran saya, saya terus dengan yakin menyatakan saya nekad hendak meneruskan pengajian dalam bidang kejuruteraan. Negara pilihan pula ialah United Kingdom, France dan Australia.

AMBOI BOSSYNYER!

Selesai sesi pengenalan yang boleh dikatakan merupakan pusingan awal pemarkahan temuduga, kami terus dengan pantas diberikan pilihan antara dua tajuk berkumpulan. Pertama, The Benefits of ICT dan The Impact of Reality TV. Apalagi semua mahukan ICT lah! Pegawai itu berkata ;

“O.K! We will discuss topic number one. The Impact of Reality TV !”

“But Miss, we asked for the ICT !”

“I’m the boss here ! Do what I want !
Anyway, ICT is very easy for brilliant students like you !”


Mengalah je la dengan dia. Pegawai perempuan kan… Hehe. Kami diberikan masa untuk membuat persiapan, menulis hujah-hujah yang akan dibincangkan di atas kertas. Tidak beberapa lama, perbincangan pun bermula. Mulanya, saya hendak mulakan terus. Tetapi memandangkan tetiba seseorang telah memulakannya, tidak mengapalah, saya mengalah. Selesai dia bercakap, terus saya cakap. Gebang..gebang..gebang.. Adalah dalam 5,6 minit.

Saya pun berhenti. Terus orang lain respon. Pegawai itu kemudiannya mengingatkan kami supaya angkat tangan jika hendak bercakap. Maka, kami pun terpaksalah angkat tangan. Dah tak boleh main taktik sapa cepat dia dapat! Saya pun angkatlah tangan sampailah ke akhir perbincangan tetapi pegawai tu langsung tak beri peluang saya untuk bercakap! Argh! Tensionnya !!!!

Setelah beberapa lama, maka perbincangan itu pun mulai berakhir. Setiap calon diberikan peluang untuk membuat kesimpulan. Tiba giliran saya, sambil menyimpulkan perbincangan, saya turut menyelitkan sedikit sebanyak idea saya yang gagal dilontarkan sebentar tadi. Alhamdulillah, adalah sedikit respons daripada pegawai berkenaan. Selesai sesi kesimpulan, maka berakhirlah temuduga berkenaan.

SELESAI TAPI.....

Pada hemat saya, semuanya sudah selesai. Tetapi tiba-tiba seorang pegawai itu mempersoalkan tentang surat beranak bapa saya yang tidak lengkap. Nasib baiklah, salinan IC bapa boleh dijadikan ganti, kalau tidak alamatnya terlepaslah JPA memandangkan dokumen-dokumen rasmi yang diperlukan adalah penting bagi sesi pemilihan kelak.

Selepas itu, saya terus pulang ke rumah ibu saudara saya di Sepang selepas solat Jumaat. Terus-terang saya katakan temuduga JPA inilah yang paling meletihkan dan merisaukan saya. Sudah pasti dengan persembahan saya tadi, harapan saya tersangatlah tipis untuk mendapat tajaan JPA. Saya hampir-hampir putus asa. Tetapi, bagaikan suatu penawar, tiba-tiba suatu malam saya bermimpi saya memperoleh biasiswa JPA berkenaan. Bangun saja dari tidur terus saya ketawa bersendirian. Saya kini kian optimis dan berserah sahaja segala-galaNya kepada Yang Maha Kuasa.

Khamis, 11 Mei 2006 ; 0055h

Teringat pesanan Ustaz Abdul Latif Hashim tentang solat hajat 12 rakaat. Katanya, jika kita terlampau memerlukan sesuatu, seelok-eloknya laksanakanlah solat hajat 12 rakaat. Dia pernah bercerita ketika dia terpisah dari isterinya di Masjidil Haram ketika menunaikan haji, dia bingkas melaksanakan solat hajat 12 rakaat. Alhamdulillah, setelah melaksanakannya dengan kuasa Allah, ketemu kembali isterinya sebaik sahaja sejurus selepas selesai dia melakukan solat berkenaan.

Saya pernah mencuba ketika musim SPM. Ketika itu, saya tersangatlah buntu akan subjek Biologi kerana saya yang pada asasnya sememangnya tidak minat dengan subjek berkenaan merasakan terlampau banyak subtopics yang perlu ditelaah. Kemudian, saya melakukan solat hajat 12 rakaat mohon hidayah dari Allah s.w.t. Alhamdulillah, apa yang saya telaah soalannya seakan-akan sama! Syukur pada Tuhan.

Atas sebab itulah, sekali lagi pada malam itu saya laksanakan solat hajat 12 rakaat. Dengan kuasa Allah, sebaik selesai sahaja salam rakaat yang terakhir, handset saya berdering. Saya bingkas menjawabnya. Saudara Izul rupanya. Alhamdulillah dia berjaya mendapat biasiswa JPA dalam bidang perubatan. Lantas, dia menawarkan khidmat untuk memeriksa keputusan saya memandangkan saya tidak mempunyai talian internet di rumah buat masa kini. Lantas dia meletakkan telefon. Dia terus memeriksa status keputusan saya. Saya berdebar menanti. Kemudian, handset berdering lagi.

“Alhamdulillah, ko dapat JPA !”

Alhamdulillah~

TERIMA KASIH kepada :

Ayah dan mak kerana terlalu banyak berkorban untuk Zaim; Mak Tok kerana banyak berdoa dan menenangkan minda; Auntie Lina, Uncle Azhar, Mak Ngah Ijah, Mak Uda dan Mak Lang kerana banyak membantu dan mencari jalan; Mak LangSaudara Rafizi Ramli 94 kerana terlalu banyak memberikan tunjuk ajar berkenaan soal biasiswa dan pengajian luar Negara; Saudara Faizurin, Saudara Kenoe dan Saudara Allan kerana memberikan sokongan yang tidak berbelah bagi; Saudara Zulhilmi Jamaludin kerana banyak meramalkan kejayaan saya dan kerana itu dia kata, tak yah risau; Saudara Hafizuddin kerana banyak berkongsi masalah dan pengalaman; Ahli-ahli Guild yang lain yang memahami; Cik Aini pegawai JPA yang memang saya hormati atas keramahan dan kemesraan semasa proses rayuan; pegawai-pegawai JPA yang mesra membantu semasa proses rayuan dan temuduga; guru-guru yang banyak memberikan sokongan, Cikgu Umi, Cikgu Azmi Ghani dsb; adik-adik yang meriangkan hari-hari saya dan seluruh kenalan di serata pelosok negeri, TERIMA KASIH ! Hanya Allah sahaja yang mampu membalas jasa-jasa anda !

p/s : I got JPA scholarship under engineering program to US. A year in INTEC for the American Degree Foundation Program (ADFP), 2 years also in INTEC for American Degree Program (ADP) and 2 years for First Degree in US. Well, perhaps it’s quite late to go to overseas as compared to others. Whatever it is, what the most important for me is finally I managed to get that scholarship and managed to further my studies overseas. Alhamdulillah ! Besides, recently I got UEM scholarship to do economics to either UK or Australia. Will complete my A-Level at KYUEM for 2 years. And because of that, I declined JPA and accepted the UEM because my inclination has been always to do economics. Hehe ! Wala !

p/s : It was written long time ago and it's recently published~

ImageChef.com - Custom comment codes for MySpace, Hi5, Friendster and more


Friday, April 18, 2008

Jumaat dan Cerita NukilanNya

Salam.

Kesukaran diatasi
Kamikan bersatu hati
Menuju puncak jaya
Membina cita semua

Alhamdulillah. Masuk tanggal waktu Jumaat, sudah 2 keputusan peperiksaan percubaan berada dalam bidang pengetahuan. Ditambah dengan 1 keputusan lagi yang komennya secara tidak rasmi. Kesimpulannya, keputusan P3 Matematik aku telah meningkat secara drastik daripada E (sila baca) ke B. Aku bersyukur. Meskipun mak aku bertanyakan:

"Susah sangat ka (sampai) dapat B?"

Aku redha dan menyesali diri sendiri dengan kegagalan diri mengawal dan mengatur masaku dengan sebaiknya. Waima begitu, tetap aku lakarkan ucapan penghargaan buat Saudara Hisham, Saudara Muadz, Saudara Rodhi, Saudara Hazim, Saudara AFiq, Saudara Hazman dan Saudara Muzzein atas bantuan dan motivasi yang disalurkan semasa persediaan malam sebelum P3. Hanya Alllah swt sahajalah yang mampu berikan rahmat dan berkat dalam kehidupan saudara.

Tidak dilupakan juga, kepada Saudara Lawi atas kebaikan tulus hatinya membantuku walaupun pastinya dia agak terkejut dengan menyampaikan surat-tunjuk-sebab-kegagalan P3 kepada pihak yang sepatutnya menerima. Moga Allah mengampuni dosaku dan pihak berkenaan merestui segala-gala jasa yang dicurahkan selama ini. Syukran Hawi!

Begitu juga dengan Accounting, aku tidak terasa terkejut mahupun sedih. Keputusan yang bagi aku Alhamdulillah, tidak seteruk yang dijangka dan Innalillah Wa Inna Ilaihi Raji'un atas ruang lompong yang agak besar. Za'im, teruskan usaha! Lebih baik daripada sebelumnya setidak-tidaknya! =)


(Iaitu) orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh sesuatu kesusahan, mereka berkata: "Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali." -Al-Baqarah (2:156)

Artikel Best : Klik Di Sini

Kesimpulannya, aku perlu lebih berusaha lagi. AKu bermunajat pada Allah swt agar aku tidak tenggelam dalam keselesaan berbanding mereka yang peroleh kurang sedikit daripada aku dan terus timbul dalam kegelisahan yang diterjemahkan dengan usaha berterusan dan lebih gigih apabila membandingkan dengan mereka yang peroleh lebih banyak daripada aku. Aku redha.

Marilah kita berusaha
Tegakkan kebenaran
Demi bangsa dan agama
Kami sanjung setiap masa

"Marilah ke pesta perkabungan ulangtahun ke-10 di kolej ini"
"Asal plak camtue?"
"Kantoi tak pergi assembly!!! Ala...tadi Puan Rog buat announcement cakap pasal dresscode Awards Day 21st June nie"
"Ha! Ape die dresscode die?"
"Orang laki pakai suit! HANYA SUIT GELAP sahaje?"
"Aper? Nak balik awal la macam nie! Tak nak gi Awards Day la"

Mungkin itu yang diperbualkan. Bagi aku, marilah kita melihat hal ini secara pros and kons. Dua kacamata. Yang putih dan yang hitam.

Yang positifnyer :

Setidak-tidaknya dapat kita buat blazer baru. Siapa yang tak pernah merasa jadi pengawas masa sekolah menengah dulu dan kempunan nak pakai blazer, bolehla merasa sekarang. Lagipun, ini untuk pelaburan masa depan. Yang jadi cikgu, nak ngajo anak murid dalam air-cond nanti kena pakai blazer; yang keje kat opis, nanti kene pakai blazer jugak; so kire kite buat awal-awalla blazer tue. Tak der la kalut nanti. At least, masa fly nanti boleh fly pakai blazer (?!)

Yang negatifnyer :

Kos. Tidaklah semua berkemampuan nak membeli suit yang berharga hampir cecah ribuan ringgit tu. Walaupun aku dah tempah satu, itupun yang paling murah. Cube teka berape.

RM 100 ?

Oh salah!

RM 200 ?

Oh tidak tepat!

Tettt! Masa dah tamat!

RM 400!

Tambahan pula dengan hal ini, makin ramailah kawan-kawan aku yang balik awal bile A-Level dah habis nanti. Oh! Adakah majlis Wida' kami tidak akan berseri!

Apapun, aku terfikir, semata-mata menyambut manusia yang dipilih rakyat inipun kita berlagak sakan gayanya memakai yang sehabis terbaik daripada sumber pakaian manusia, apatah lagi bila kita menghadap Sang Pencipta setiap hari sekurang-kurangnya lima kali?


Katakanlah: "Sesungguhnya sembahyangku dan ibadatku, hidupku dan matiku, hanyalah untuk Allah Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan sekalian alam.-Al-An'aam (6:162)

Artikel Best : Klik Di Sini

Aku bingung dan sedih.

Midst Malaysia Verdant Upland
Stand A College Built For All
Education is its mission
Scholarship is clarion call


Maka ketika anaknya itu sampai (ke peringkat umur yang membolehkan dia) berusaha bersama-sama dengannya, Nabi Ibrahim berkata: "Wahai anak kesayanganku! Sesungguhnya aku melihat dalam mimpi bahawa aku akan menyembelihmu; maka fikirkanlah apa pendapatmu?". Anaknya menjawab: "Wahai ayah, jalankanlah apa yang diperintahkan kepadamu; Insya Allah, ayah akan mendapati daku dari orang-orang yang sabar". -Al-Saaffaat (37:102)

Aku mimpi lagi. Mimpi pasal Parti Hijau lagi. Aku tak pasti. Aku mimpi naik motor dengan parents aku. Aku terasa lega dan tenang bila melihatkan ramai muslimat memakai tudung labuh ala-ala Saudari Fatimah. Kebetulan dalam mimpi dia menunggang basikal bergegas ke masjid. Di sebelah kami kelihatan pasar yang penuh dengan bendera Parti Hijau itu.

Aku pulang. Wajah Ustaz Deris, imam masjid di kampung aku kelihatan sedang berdiskusi hebat dengan beberapa orang. Kelihatan isi mereka sudah aku jangka dalam lubuk hati ketika aku masuk menemui mereka.

Aku tidak mengerti. Mungkinkah permainan syaitan? Tetapi semuanya masih segar dalam ingatan. Aku terus bingkas bergerak bersama Muadz dan Hisham mengerjakan Solat Asar.

Al-Imam Ibnu Syahin, dalam mukadimah kitabnya Al-Isyarat Fi Ilmi al-'Ibarat, berkata:
"Islam mencerca ilmu tenung kerana hanya Allah-lah yang mengetahui masalah ilmu ghaib. Saya menghindari ilmu-ilmu seperti itu dan tidak meminatinya, dan saya ingin membuat buku yang dapat mendedahkan perkara-perkara ghaib yang sememangnya diakui oleh syarak, iaitu ilmu takwil dan ta'bir mimpi."

Menurut ahli-ahli ta'bir, mimpi ada tiga macam:

1. Peristiwa yang menggembirakan yang benar yang terjadi setelah bermimpi, dan ini tidak memerlukan penafsiran.

2. Mimpi yang batil atau permainan syaitan, iaitu mimpi yang tidak dapat diperincikan oleh orang yang bermimpi. Ertinya orang yang bermimpi itu tidak sanggup mengingat tertib atau jalan cerita mimpi itu. Mimpi seperti ini dianggap batil dan tidak mempunyai sebarang makna atau takwil.

3. Keinginan nafsu. Seperti kita ketahui nafsu ada tiga, iaitu nafsu mutmainnah, nafsu lawwamah dan nafsu ammarah. Mimpi seperti ini terjadi kerana pengaruh fikiran seseorang. Sesuatu yang dia lakukan atau dia khayalkan siang hari atau menjelang tidurnya selalu menjelma ketika tidurnya.

Baca Sambungannya : Klik Di Sini

Knowledge is the key to freedom
Study is the road to truth
We shall strive to serve our nation
As leaders of Malaysian youth

Terima kasih kepada Saudara Fazdhly atas perbincangan semasa lepas Jumaat tadi. Moga-moga kita kembali mekoreksi apa yang patut dikoreksi demi dakwah di bumi sehijau warna daun ini.

Sungguh indah adab bermesyuarat dalm Islam !

Lihat nukilan saudara Afiq : Klik Di Sini

Begitulah apa yang terjadi. Semua pasti ada hikmah yang tersingkap dek mata.


Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya.-Al-Baqarah (2:216)

JAP!

Za'im kenapa nyanyi lagu kolej terbalik!
Azri Garnet sebelah nie nyanyi lagu terbalik masa assembly tadi.

Sudah~


ImageChef.com - Custom comment codes for MySpace, Hi5, Friendster and more


Thursday, April 17, 2008

Solat dalam Mimpi ?!Salam.

Wahai sekalian orang-orang yang beriman! Mintalah pertolongan (untuk menghadapi susah payah dalam menyempurnakan sesuatu perintah Tuhan) dengan bersabar dan dengan (mengerjakan) sembahyang; kerana sesungguhnya Allah menyertai (menolong) orang-orang yang sabar -Al-Baqarah (2:153)


Agak terkejut tetapi dengan penuh kesyukuran mungkin Allah s.w.t kirimkan petanda, wallahu`alam. Malam tadi aku bermimpi berjumpa dengan Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat, Ulama Besar Malaysia merangkap Menteri Besar Kelantan.


Dalam mimpi aku tue, aku seolah-olah berada dalam suatu ceramah berkenaan Islam yang dihadiri begitu ramai manusia. Aku duduk di hadapan sekali tetapi di bahagian paling sisi. Apa yang jelas wajah Tuan Guru yang tenang bermadah masih jelas kelihatan. Aku tidak pasti apa makna semua ini.

Mungkin kerana keghairahan aku sendiri untuk menghabiskan buku yang baru dibeli di Pesta Buku hari Sabtu yang lepas yang bertajuk Khusyuk Dalam Solat. Menariknya buku ini, ia tidak ditulis oleh Tuan Guru sendiri, sebaliknya merupakan siri tazkirah oleh beliau yang dikumpul oleh Saudara Mashhudi Bunyani; ala-ala Al-Maududi dan Imam Hassan Al-Bana .

Alhamdulillah, baru sebentar tadi aku khatam membacanya. Buku yang ringkas tetapi mendalam maksudnya perihal menilai kembali amalan solat kita. Di sini, aku petik 3 intisari buku berkenaan sekadar buat cetusan semangat buat yang belum mendapatkannya :

1. Sejak dari mendengar laungan azan setiap kali datangnya waktu solat fardhu, maka demikianlah keadaannya gambaran bahawa apabila malaikat Israfil meniup serunai 'sangkakala' di hari qiamat kelak. Ketika itu semua manusia yang berada di dalam kubur bangkit dan berduyun-duyun mengerakkan kaki menuju ke hadrat Allah SWT.

2. Oleh itu, jika seseorang menyedari bahawa apabila menyebut kalimah 'hanifan musliman' sedangkan dia sedar dirinya telah banyak menzalimi orang lain dengan lidah atau perbuatannya, maka hendaklah ia menyesal sunguh-sungguh bahawa atas perbuatannya yang telah melanggar janji-janjinya yang lalu, sesungguhnya ia telah memungkiri janji-janjinya kepada Allah SWT.

3. Oleh itu, Rasulullah s.a.w pernah bersabda yang bermaksud; "Ya Allah perbaikilah para pemimpin dan orang yang dipimpin." Pemimpin dan orang yang dipimpin itu bukan saja bermaksud pemerintah atau raja dan rakyat, tetapi juga pengertian pemimpin dan orang yang dipimpin itu termasuklah hati dari anggota jasad.

Setakat inilah sahaja yang mampu dipetik. Sebenarnya, terlalu banyak perkara yang 'magis' dalam buku ini pada hemat aku.


Oleh itu, sape nak pinjam dulu? SMS ke : 019-4048102 =)

ImageChef.com - Custom comment codes for MySpace, Hi5, Friendster and moreWednesday, April 16, 2008

Bloggers Are Dangerous ?

Salam.

Bersyukur pada Allah s.w.t makin ramai yang mahu mengusahakan blog sendiri. Pencarian teknik memblog terbaru diusahakan dengan gigihnya oleh Saudara Anas. Khabarnya, dia menuntut ilmu bagaimana nak tulis panjang dalam blog daripada Saudara Afiq. Sambil mengipas di tepi, Saudara Hafizuddin, Si Morinda Juice pula menambah dia perlu menekuni pelajaran silibus belum habis daripada tuk guru kami bersama, Saudara Huzaifah.

Tetapi tetiba muncul pula salah seorang rakan karib kami yang tetiba terkantoi ada blog sendiri. Sebenarnya dah lama dia nie cuba berahsia, tetapi dengan izin Allah...


Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. yang mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi; dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dia lah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) Al-Baqarah (2:255)

Allah membuka peluang untuk aku mengetahui kerja bawah tanah dia. Ini semua bermula apabila aku menghadiri kelas ICT kendalian Hot Mama B. Tiba-tiba dengan izin Allah aku terpanggil ke salah suatu komputer di IT Lab berkenaan. Tiba-tiba termuncullah image-image seperti ini :


Aku pun tergerak untuk membaca apa yang tertulis. Setelah meneliti segala isi, jelas itulah tulisan rakan karib kami tadi.

Masya-Allah! Terkantoi akhirnya!

Tetapi, setelah dengan malunya saudara kami nie terhadap hal 'pengantoian' itu, maka dengan ini aku isyhtiharkan tidak akan memberikan linknya kepada sesiapa pun bagi menjaga rahsia rakan kami tadi.

Sabda Rasulullah saw, ”Barangsiapa yang menutupi seorang muslim, maka Allah swt akan menutupinya di hari kiamat”.(HR.Bukhari dan Muslim)

Apapun, moga dia beroleh ketenangan ketika memblog meskipun hanya untuk kepuasan peribadi semata-mata dalam erti kata tidak mahu mendedahumumkan hal berkenaan. Apapun, congratz atas kejayaan cemerlang dalam Further Maths! ;)

p/s : lain kali kalo takut kantoi deletelah history ya. Jangan risau si yang terkantoi, aku dah delete semua history yang berkenaan.


ImageChef.com - Custom comment codes for MySpace, Hi5, Friendster and more

Ibu : I Love You!


Salam.
Dan Tuhanmu telah perintahkan, supaya engkau tidak menyembah melainkan kepadaNya semata-mata, dan hendaklah engkau berbuat baik kepada ibu bapa. Jika salah seorang dari keduanya, atau kedua-duanya sekali, sampai kepada umur tua dalam jagaan dan peliharaanmu, maka janganlah engkau berkata kepada mereka (sebarang perkataan kasar) sekalipun perkataan "Ha", dan janganlah engkau menengking menyergah mereka, tetapi katakanlah kepada mereka perkataan yang mulia (yang bersopan santun).
-Al-Israa' (17:23)


Ibuku seorang pembohong ???


Memang sukar untuk orang lain percaya,tapi itulah yang berlaku. Ibu saya memang seorang pembohong!! Sepanjang ingatan saya sekurang-kurangnya 8 kali ibu membohongi saya. Saya perlu catatkan segala pembohongan itu untuk dijadikan renungan anda sekalian.


Cerita ini bermula ketika saya masih kecil. Saya lahir sebagai seorang anak lelaki dalam sebuah keluarga miskin. Makan minum serba kekurangan. Kami sering kelaparan. Adakalanya, selama beberapa hari kami terpaksa makan berlaukkan ikan masin dikongsi satu keluarga.


Sebagai anak yang masih kecil, saya sering saja merungut. Saya menangis mahukan nasi dan lauk yang banyak. Tapi ibu cepat memujuk. Ketika makan, ibu sering membahagikan bahagian nasinya untuk saya. Sambil memindahkan nasi ke mangkuk saya, ibu berkata :


""Makanlah nak ibu tak lapar."

PEMBOHONGAN IBU YANG PERTAMA !


Ketika saya mulai besar ibu yang gigih sering meluangkan watu senggangnya untuk pergi memancing di tali air berhampiran rumah. Ibu berharap dari ikan hasil pancingan itu dapat memberikan sedikit makanan untuk membesarkan kami adik-beradik. Pulang dari memancing, ibu memasak gulai ikan yang segar dan mengundang selera.


Sewaktu saya memakan gulai ikan itu ibu duduk disamping kami dan memakan sisa daging ikan yang masih menempel di tulang daripada bekas sisa ikan yang saya makan tadi. Saya sedih melihat ibu seperti itu.. Hati saya tersentuh lalu dengan menggunakan sudu saya memberikan ikan itu kepada ibu. Tetapi ibu dengan cepat menolaknya. Ibu berkata :


"Makanlah nak, ibu tak suka makan ikan."

PEMBOHONGAN IBU YANG KEDUA !


Di usia awal remaja, saya masuk sekolah menengah. Ibu pergi ke kedai dengan membawa sejumlah penyapu lidi dan kuih-muih untuk menyara persekolahan saya,abang dan kakak. Suatu dinihari lebih kurang pukul 1.30 pagi saya terjaga dari tidur.


Saya melihat ibu membuat kuih dengan beremankan sebuah pelita di hadapannya. Beberapa kali saya melihat kepala ibu terhangguk kerana mengantuk. Saya berkata : "Ibu, tidurlah, esok pagi ibu kena pergi kebun pula." Ibu tersenyum dan berkata :


"Cepatlah tidur nak, ibu belum mengantuk lagi."

PEMBOHONGAN IBU YANG KETIGA !


Di hujung musim persekolahan, ibu meminta cuti kerja supaya dapat menemani saya pergi ke sekolah untuk menduduki peperiksaan penting. Ketika hari sudah siang, terik panas matahari mulai menyinari, ibu terus sabar menunggu saya di luar dewan. Ibu seringkali saja tersenyum dan mulutnya terkumat-kamit berdoa kepada Illahi agar saya lulus ujian peperiksaan ini dengan cemerlang.


Ketika loceng berbunyi menandakan ujian sudah selesai, ibu dengan segera menyambut saya dan menuangkan kopi yang sudah disiapkan dalam botol yang dibawanya. Kopi yang kental itu tidak dapat dibandingkan dengan kasih sayang ibu yang jauh lebih kental. Melihat tubuh ibu yang dibasahi peluh, saya segera memberikan cawan saya itu kepada ibu dan menyuruhnya minum. Tapi ibu cepat-cepat menolaknya dan berkata :


"Minumlah nak, ibu tak haus!!"

PEMBOHONGAN IBU YANG KEEMPAT !


Setelah pemergian ayah kerana sakit, iaitu selepas saya baru beberapa bulan dilahirkan, ibulah yang mengambil tugas sebagai ayah kepada kami sekeluarga. Ibu bekerja mengambil upah di kebun, membuat penyapu lidi dan menjual kuih-muih agar kami tidak kelaparan. Tapi apalah sangat kudrat seorang ibu. Kehidupan keluarga kami semakin susah dan susah.


Melihat keadaan keluarga yang semakin parah, seorang pakcik yang baik hati dan tinggal berjiran dengan kami, datang untuk membantu ibu. Anehnya, ibu menolak bantuan itu. Jiran-jiran sering kali menasihati ibu supaya menikah lagi agar ada seorang lelaki yang akan menjaga dan mencarikan wang untuk kami sekeluarga. Tetapi ibu yang keras hatinya tidak mengendahkan nasihat mereka. Ibu berkata :


"Saya tidak perlukan cinta dan saya tidak perlukan lelaki."

PEMBOHONGAN IBU YANG KELIMA !


Setelah kakak dan abang habis belajar dan mula bekerja, ibu sudah pun tua. Kakak dan abang menyuruh ibu supaya berehat sahaja di rumah. Tidak payahlah lagi bersusah payah dan bersengkang mata untuk mencari duit.


Tetapi ibu tidak mahu. Ibu rela pergi ke pasar setiap pagi menjual sedikit sayur untuk memenuhi keperluan hidupnya. Kakak dan abang yang bekerja jauh di kota besar sering mengirimkan wang untuk membantu memenuhi keperluan ibu, pun begitu ibu tetap berkeras tidak mahu menerima wang tersebut. Malahan ibu mengirim balik wang itu dan ibu berkata :


"Jangan susah-susah, ibu ada duit."

PEMBOHONGAN IBU YANG KEENAM !


Saudara Za'im;

Adakah anda bersedia untuk Pembohongan Ketujuh dan Kelapan ?!


Setelah tamat pengajian di universiti, saya melanjutkan lagi pelajaran ke peringkat sarjana di luar negara. Pengajian saya di sana dibiayai sepenuhnya oleh sebuah syarikat besar. Sarjana itu saya sudahi dengan cemerlang,kemudian saya pun bekerja dengan syarikat yang telah membiayai pengajian saya juga di luar negara.


Dengan gaji yang agak lumayan, saya berhajat membawa ibu untuk menikmati penghujung hidupnya di luar negara. Pada pandangan saya, ibu sudah puas bersusah payah untuk kami. Hampir seluruh hidupnya habis dengan penderitaan, eloklah kalau hari-hari tuanya ini ibu habiskan dengan keceriaan dan keindahan pula.


Tetapi ibu yang baik hati, menolak ajakan saya. Ibu tidak mahu menyusahkan anaknya ini dengan berkata ;


"Tak payahlah, ibu tak biasa tinggal di negara orang."

PEMBOHONGAN IBU YANG KETUJUH !


Beberapa tahun berlalu, ibu semakin tua.. Suatu malam saya menerima berita ibu diserang penyakit kanser. Ibu mesti dibedah secepat mungkin. Saya yang ketika itu berada jauh diseberang samudera terus segera pulang untuk menjenguk ibunda tercinta. Saya melihat ibu terbaring lemah di katil hospital setelah menjalani pembedahan.


Ibu yang kelihatan sangat tua, menatap wajah saya dengan penuh kerinduan. Ibu menghadiahkan saya sebuah senyuman biarpun agak kaku kerana terpaksa menahan sakit yang menjalari setiap inci tubuhnya.. Saya dapat melihat dengan jelas betapa seksanya penyakit itu telah memamah tubuh ibu sehingga ibu menjadi terlalu lemah dan kurus. Saya menatap wajah ibu sambil berlinangan air mata. Saya cium tangan ibu kemudian saya kecup pula pipi dan dahinya. Di saat itu hati saya terlalu pedih, sakit sekali melihat ibu dalam keadaan seperti ini.


Tetapi ibu tetap tersenyum dan berkata :

"Jangan menangis nak, ibu tak sakit."

PEMBOHONGAN IBU YANG KELAPAN !


Setelah mengucapkan pembohongan yang kelapan itu, ibunda tercinta menutup matanya untuk kali terakhir kali.


Saudara Za'im,

Anda bertuah kerana masih mempunyai ibu dan ayah. Anda boleh memeluk dan menciumnya. Kalau ibu anda jauh dari mata, anda boleh menelefonnya sekarang, dan berkata, 'Ibu,saya sayangkan ibu.' Tapi tidak saya.


Sehingga kini saya diburu rasa bersalah yang amat sangat kerana biarpun saya mengasihi ibu lebih dari segala-galanya, tapi tidak pernah sekalipun saya membisikkan kata-kata itu ke telinga ibu, sampailah saat ibu menghembuskan nafasnya yang terakhir.


Ibu, maafkan saya. Saya sayangkan ibu !

p/s : Email dari seorang sahabat.


ImageChef.com - Custom comment codes for MySpace, Hi5, Friendster and more


Tuesday, April 15, 2008

Sujud Syukur

Salam.

Sumber : http://www.unc.edu/mideast/callgr/images/hat44_b.jpg

Dapat berita sms dari Saudara Helman, bekas Kapten Bahas Bahasa Melayu MCKK 2007;

" Hye people.. Koleq ke final interschol uia (again) esok pagi kul 9am kt CAC UIA..so hopefuly korang free to be there.."


Dan (ingatlah) ketika Tuhan kamu memberitahu: "Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur nescaya Aku akan tambahi nikmatKu kepada kamu, dan demi sesungguhnya, jika kamu kufur ingkar sesungguhnya azabKu amatlah keras". -Ibrahim (14:7)

Adik-adik saya sedang mempertahankan kejuaraan tahun lepas. Dengan sokongan dan doa kalian, insyaAllah! =)

Prolog :
Hujah disanggah bidas merotan,

Bukan siulan mainan biasa,

Bakat dianugerah buat perjuangan,

Bukan tontontan badut jenaka!

Sumber khat dan ayat Al-Quran di atas ; http://www.quran4theworld.com/

Sunday, April 13, 2008

Satu Tapak Lawan Seribu "Steps"Sumber : http://www.islam4children.com/images/products/We%20Remember%20Allah%20Cover.jpg


Salam.

Seorang daripada kawan saya telah bertanyakan perihal sebuah hadis.
Berikut merupakan dapatan saya daripada internet;

Allah Almighty says in a hadith qudsi, "O My servant! If you take one step toward Me, I take ten toward you."


Sumber : http://www.opendemocracy.net/forum/2007/09/07/all_muslims_will_fast_one_month_next_week

"Demi Allah, Allah lebih gembira dengan taubat hamba-Nya dari pada seseorang di antara kamu yang menemukan kembali miliknya yang hilang di tengah padang. Barangsiapa mendekatkan diri kepada-Ku sejengkal, maka Aku mendekat kepadanya sehasta. Barangsiapa mendekatiku sehasta, maka aku mendekatinya selangkah. Barangsiapa mendekati-Ku dengan berjalan maka Aku mendekatinya dengan berlari." HR. Muslim

Sumber : http://trulycolorsofthewind.blogspot.com/2008/04/allah.html


Disertakan juga lirik nasyid yang berteraskan hadis ini :

Sumber : http://www.acappellanews.com/images/raihan.jpg


Mengemis kasih

Album : Gema Alam
Munsyid : Raihan
http://liriknasyid.com

Tuhan dulu pernah aku menagih simpati
Kepada manusia yang alpa jua buta
Lalu terheretlah aku dilorong gelisah
Luka hati yang berdarah kini jadi parah

Semalam sudah sampai kepenghujungnya
Kisah seribu duka ku harap sudah berlalu
Tak ingin lagi kuulangi kembali
Gerak dosa yang menhiris hati

Tuhan dosa itu menggunung
Tapi rahmat-Mu melangit luas
Harga selautan syukurku
Hanyalah setitis nikmat-Mu di bumi

Tuhan walau taubat sering kumungkir
Namun pengampunan-Mu tak pernah bertepi
Bila selangkah kurapat pada-Mu
Seribu langkah Kau rapat padaku

Sumber : http://www.liriknasyid.com/index.php/lirik/detail/730/raihan-mengemis_kasih.html

Prolog :
Di Pesta Buku hari semalam,
Terjumpa Raihan di kala malam,
Tapi sayang tak sempat salam berkenalan,
Dek berduyun insan menghadap Tuhan !

Sumber khat di atas ; rujuk artikel sebelum ini