Thursday, September 4, 2008

Beberapa Persoalan Yang Mengujakan?!

بسم الله الرحمن الرحيم
Salam.


Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya).
Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu)

(A
l-Hujurat 49:13)


Adakah "Imran" seorang rakyat Palestin seperti yang daapt kusimpulkan daripada kenyataan Saudara Hafiz Al-Barkly? Bukan Albanian seperti yang aku telahi?

Adakah benar brother Osama telah mendirikan rumah tangga dengan seorang muslimah bertuah dari Kedah (to Yahya! bukan Kelantan, ok?! ;)) lantaran itu sewaktu bersalaman dengannya dia teruja bila aku mengiakan aku dari Malaysia?

Adakah "Imran" adiknya kepada brother "Bilal Pembancuh Kopi Segar" yang mungkin kedua-duanya adalah anak kepada seorang penjaga setia masjid yang asalnya merupakan seorang doktor PHD dari Palestin, Brother Mansoor?

Subhanallah!!! Allahumma temukanlah aku dengan jawapan bagi soalan-soalan ini, agar tenang hati dan terus menghargai betapa hebatnya kuasaMu menemukan kami semua!
k
Puji dan Puja untukMu, Sang Penyatu Hati,
Allah SWT Yang Maha Suci!!!
k
Bukakanlah rezeki kami untuk mencintai hamba-hamba yang mencintaiMu agar kami juga mencintaiMu selama-lamanya, dunia akhirat!!!

p/s : Solat sebelah Brother "Krishna" i.e Abu Ismail! Wah! Benarlah As-Saff : 8!

ImageChef.com - Custom comment codes for MySpace, Hi5, Friendster and more


Wednesday, September 3, 2008

Aku Mahu MENANGIS Seperti "Imran" !

بسم الله الرحمن الرحيم
Salam.


Sesungguhnya orang-orang yang beriman itu (yang sempurna imannya) ialah mereka yang apabila disebut nama Allah (dan sifat-sifatNya) gementarlah hati mereka; dan apabila dibacakan kepada mereka ayat-ayatNya, menjadikan mereka bertambah iman, dan kepada Tuhan mereka jualah mereka berserah.
(Surah Al-Anfal 8:2)

KORIS, Yugoslavia (Reuters) - An ethnic Albanian boy cries Friday, May 14, in the village of Korisa in southwestern Kosovo. NATO said on Friday it was checking Serb reports that 100 ethnic Albanian civilians were killed when it hit Yugoslavia overnight with the heaviest raids of its seven-week bombing campaign. The town was hit with eight cluster bombs, according to Yugoslav sources. Each bomb releases up to 200 "bomblets", which are the size of a soft drink can and are capable of destroying an area the size of a football field. Reuters Photo

Benar! "Imran" menangis seakan
seperti adik-adiknya ketika di dalam 'kelam-kalibut' itu!

_________________________________________________________

Alhamdulillah, sudah dua malam aku berterawih di ICV. Boleh dikatakan masjid utama di daerah asing ini, Melbourne. Sudah dua malam.
Bermakna sudah dua malam aku bertemu "Imran".

"Imran" pemuda belasan tahun berkulit putih kelihatan seperti Albanian itu memang cukup teruja. Dia memang seorang yang cukup 'excited' sejak aku bertemu dengannya. Kegembiraan jelas terpancar di wajahnya yang kudus itu. Mungkin kerana Brother Osama, yang dirindu-rindu solat diimaminya oleh sebahagian besar rakan-rakan di sini menjadi punca kegembiraan maha tara luar biasa pada wajah "Imran". "Imran" ternyata seronok menunaikan ibadah terutama, menghadap sang Pencipta kami berdua; juga anda yang sedang membaca bait-bait ini.

Malam kedua aku bertarawikh. Sengga lamanya berbanding hari semalam adalah lebih setengah jam. Pada ketika itulah, wajah "Imran" punyai sedikit perubahan.
Sedikit baginya besar bagiku, insan yang hina ini.

Malam kedua. Selesai Brother Osama memberikan sedikit tazkirah peransang agar kami semua terus-menerus melakukan ibadah di bulan Ramadhan yang barakah, seusai itu kami semua bersalaman. Aku mendapati "Imran". Ternyata wajah "Imran" berubah!!!

Wajahnya yang putih mulus kini bertukar merah tulus,
Matanya yang biru digenangi sang bah yang merindu,
Tangan pengangkat takbir mengusap-usap mukanya yang diasapi cahaya an-nur,
Pertama kali,
Pertama kali,
Ku melihat,
Seorang pemuda belasan tahun,
Seperti "Imran",
MENANGIS!!!!

TANGISAN MENGHADAP TUHAN!!!!

Maha suci Allah swt yang memberikan kemampuan
pada "Imran" memahami bait-bait ayatMu, Maha gagah Allah swt yang menumpahkan kasih
pada "Imran" mengesani panjat-panjat Qunut buatMu,

Wahai Maha segala Maha!!!!
AKU MAHU SEPERTI IMRAN!!!!

DAN SEKALIAN JEMAAH YANG RATA-RATA SEGAH
SETELAH MENGHADAP ALLAH!!!!

Ameen! Yazaljalal iwalikram!!!

ImageChef.com - Custom comment codes for MySpace, Hi5, Friendster and more


Monday, September 1, 2008

Kematian dan Ramadhan : Harakahdaily.net

بسم الله الرحمن الرحيم
Salam.

Tiap-tiap yang bernyawa akan merasai mati, dan bahawasanya pada hari kiamat sahajalah akan disempurnakan balasan kamu. Ketika itu sesiapa yang dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke syurga maka sesungguhnya ia telah berjaya. Dan (ingatlah bahawa) kehidupan di dunia ini (meliputi segala kemewahannya dan pangkat kebesarannya) tidak lain hanyalah kesenangan bagi orang-orang yang terpedaya. (Ali-Imran 3:185)

Paparan artikel diambil dari Harakahdaily.net. Penulis merasakan artikelnya cukup bertepatan dengan refleksi diri kita semasa Ramadhan ini. Al-maklumlah memandangkan Harakahdaily.net ini updatenya cepat bebenor, jadi rugilah mana-mana antara kita terlepas daripada menghayati dan mengambil pengajaran daripada artikel yang begitu bermakna ini. Insya Allah semoga bermanfaat hendaknya!

Kematian dan Ramadan
Ahmad Lutfi Othman
Sun | Aug 31, 08 | 2:13:21 pm MYT

Ramadan datang lagi. Alhamdulillah kita sempat menyapa dan mendakapinya penuh erat. Ia kurniaan Ilahi maha hebat, cukup sempurna, menyejukkan gelisah, mententeramkan resah.


Awalannya rahmat, pertengahannya keampunan dan akhirannya bebas dari api neraka. Masya-Allah.

Namun, ini mungkin Ramadan terakhir buat kita. Penghujung nyawa adalah rahsia. Renungilah.

Berapa ramai anggota keluarga terdekat dan teman rakan, yang bersama kita Ramadan setahun lalu, kini tiada lagi, tidak sempat untuk menikmati ujian dan menjalani tarbiyah dalam madrasah penuh pengorbanan ini.

Justeru jangan terleka. Peluklah dengan penuh kecintaan - setelah rindu yang amat sangat terlerai sudah - Ramadan yang sarat dengan keberkatan ini. Pintu-pintu syurga terbuka, pintu-pintu neraka ditutup, syaitan terbelenggu. Hamparan ketakwaan dibentang seluas-luasnya.

Detik nafasmu adalah ibadah. Tidur rehatmu adalah ibadah. Apa lagi dengan bertadarus, menyantuni anak yatim, menyempurnakan silaturrahim, membela golongan tertindas, bersedekah, memuliakan ibu bapa, mengasihi orang tua, membantu golongan tidak berupaya, menyediakan bahan berbuka, selain berdoa dan memanjangkan sujud, serta menghidupkan malam dengan munajat dan taubat selepas bertarawih, sementara menanti malam seribu bulan.

Menghampiri Ramadan kerap mengingatkan saya tentang pemergian secara tiba-tiba buat selama-lamanya, jantung hati kami sekeluarga, Nurul Syafiqah, pada pagi 1 Ramadan, jam 8.15, tiga tahun lalu. Dalam usia 11 tahun, kematian Syafiqah, anak kedua kami, cukup meremukkan hati; mencampakkan saya, isteri dan empat anak yang lain ke penjuru satu dunia berbeza.

Ternyata kasih sayang buat anak kecil darah daging sendiri begitu luar biasa, tertanam jauh di dalam kalbu, menyelinap setiap denyut nadi.

Ya, Ramadan dan kematian menjadi cukup intim, saling mengingatkan, walaupun selalunya peringatan itu mudah dilupakan. Khabar kematian sering mengejutkan. Debarannya keras sekali.

Hentakannya boleh memutuskan angan-angan. Sayang, insan selalu alpa. Kematian anak kecil, apa lagi yang tidak didahului dengan sakit memanjang, lebih "istimewa" berbanding kehilangan ibu atau ayah, atau keluarga terdekat lainnya.

Ia memang menyesakkan nafas, membuntukan fikir, namun secara misteri mudah menyuntik rasa sedar-insaf bahawa panggilan Ilahi bisa datang secara tiba-tiba, tanpa bertanyakan apakah persiapan sudah beres atau masih khayal dengan hal duniawi yang tidak berkesudahan.

Benar sekali sabda nabi. Perbanyakkanlah mengingati sesuatu yang dapat merenggut kelazatan dunia, iaitu mati. Rasulullah pernah ditanya tentang orang Mukmin yang paling mulia, maka jawabnya adalah orang yang paling baik akhlaknya.

Ditanya lagi, orang Mukmin mana yang paling beruntung atau cerdas, maka jawab baginda, mereka yang paling banyak mengingati mati dan mempunyai bekal yang banyak untuk menghadapi kematian.

Ramadan menjanjikan gandaan pahala, menghaluskan jiwa dan mendorong untuk melakukan amalan kebajikan. Manakala mengingati kematian menyebabkan seseorang menyegerakan taubat, rendah hati dan rajin beribadah. Namun Ramadan bukan pula membungkus seseorang dengan aktiviti individualistik semata.

Khidmat buat masyarakat, menarik tangan masyarakat bawahan yang tertekan, terutama dalam kesempitan hidup yang menggigit ini; semuanya perlu ditingkatkan setulusnya, sebagai satu persembahan agung buat Ilahi. Sesungguhnya Allah amat mencintai makhluk yang paling penyayang pada makhluk yang lain, yang paling bersungguh-sungguh dalam memenuhi keperluannya.

Usah terlepas lagi daripada merangkul kenikmatan Ramadan yang sangat istimewa itu. Pesan saya buat diri yang sangat mudah terleka ini, walaupun Syafiqah kerap mengejutkannya. - mks._


ImageChef.com - Custom comment codes for MySpace, Hi5, Friendster and more

Sunday, August 31, 2008

Hadiah Ramadhan Pertama

بسم الله الرحمن الرحيم
Salam.

Dia lah Allah, Yang Menciptakan sekalian makhluk;
Yang Mengadakan (dari tiada kepada ada);
Yang Membentuk rupa (makhluk-makhlukNya menurut yang dikehendakiNya);
bagiNyalah nama-nama yang sebaik-baiknya dan semulia-mulianya;
bertasbih kepadaNya segala yang ada di langit dan di bumi;
dan Dia lah Yang tiada bandingNya, lagi Maha Bijaksana.
(Al-Hasyr 59:24)

Alhamdulillah, selesai sudah solat sunat terawih di Bouverie St. Isyak di Melbourne lebih kurang 7.20 malam dan Alhamdulillah kami berjaya menunaikan solat terawih bersama,berimamkan seorang 'brother' rasanya dari Pakistan atau India (hanyalah tekaan). Subhanallah! Habis sudah satu juzuk lebih daripada Al-Quran dibacanya. Maha Suci Allah swt memberikan ingatan yang kuat kepada 'brother' tadi. Tanda betapa Allah swt jualah pemegang kotak fikiran manusia yang lemah hina ini.

Alhamdulillah jua sebentar tadi sempat menelefon keluarga di Malaysia. Sejuk hati mendengar suara Mak Tok (Nenda), Mak Lang dan adik ketiga saya, Hazim. Ucapan Ramadhan Al-Mubarak tidak berhenti-henti kunjung tiba.

Setelah itu, terasa jua ingin menelefon guru ekonomi saya, Mr Jamal. Subhanallah! Tidak disangka panggilan sesingkat 6 minit ini, rupa-rupanya merupakan suatu hadiah daripada Allah swt; hadiah pertama di bulan Ramadhan. Tidak disangka....

"Cilok" daripada Shumuri..Jangan mare yer~
Tq..Jazakallahukhairankasira! Amat menyentuh hati~

Hal Satu :

"Aku Terbang" : Sir, I'm planning to go back to Malaysia this summer; from early December till the end of February. And...I'm planning to ask for job at KYUEM. So...

Mr Jamal : Owh! You are welcomed. Nak jadi tutor ker?

"Aku Terbang" : Ya, insyaAllah!!!

Mr Jamal : Oh! That's good. I'm going to grab you once you are ready to come. You are welcomed to join us then!

"Aku Terbang" : Alhamdulillah sir. Actually, I just want to go back to KYUEM. Really miss it sooo much!!!!

Hal Dua :

Mr Jamal : Owh!!! You kantoi Accounting yer? B?!!!

"Aku Terbang" : Well sir...rezeki..rezeki...hehe...

Mr Jamal : Yup, correct. Anyway, you tau tak your component?

"Aku Terbang" : Nope...Berape sir i dapat?

Mr Jamal : Alhamdulillah you got A A tau..meaning 4 flat...A A A A for Econs!!! Not many people got it tau...You...Michel....

"Aku Terbang" : Subhanallah!!!! Alhamdulillah...

Bukan hendak dibangga. Bukan hendak menunjuk. Ramai lagi insan yang lebih hebat lebih pandai lebih cerdik. Namun cukuplah semua ini bagi diri kita semua insan yang hina menjadi suatu bukti kebesaran Illahi. Allah swt Maha Perancang yang Maha Rapi. Allah swt beri saya B dalam Accounting, menguji kesabaran saya dan Alhamdulillah menghadiahkan kemudiannya dengan pencapaian yang Alhamdulillah dalam kertas Ekonomi. Puji puja hanyalah milikNya. Dialah memberikan otak kepada kita. Minda dan akal fikiran serta hati untuk menilai setiap sudut kehidupan yang fana' ini. Maka, serahlah kembali segala kebijaksanaan, kepandaian dan kebaikan kita padaNya kerana Dialah sebaik-baik pemberi dan tempat dipulangkan kebaikan.

Sememangnya, saya sangat rindukan KYUEM. Tambah-tambah lagi dengan 'kegempakan' juniors yang makin mantap. Mana tidaknya, pelbagai pembaharuan, aktiviti dan banyak perkara 'best' seperti yang dilaporkan MUSCOM dan Shumuri menghiasi dada-dada internet saban hari. Hendak juga diri ini menjadi saksi, moga menjadi penyuntik semangat untuk terus menabur bakti. Berkorban masa dan tenaga demi Islam tercinta.

InsyaAllah segala-galanya kita serah padaNya yang Maha Gagah.

Moga Ramadhan ini membawa seribu makna buat
hidup kita yang sepertinya umur sukar mencapai angka seribu~


Moga Ramadhan bulan maghfirah ini membawa pengampunan kepada kita semua!
Selamat Berpuasa!

=)

Abu Huraira related that the Prophet (peace and blessings be upon him) said: Whoever fasts during Ramadan with faith and seeking his reward from Allah will have his past sins forgiven. Whoever prays during the nights in Ramadan with faith and seeking his reward from Allah will have his past sins forgiven. And he who passes Lailat al-Qadr in prayer with faith and seeking his reward from Allah will have his past sins forgiven

(Bukhari, Muslim)

Abu Huraira related that Rasulullah said: If anyone omits his fast even for one day in Ramadan without a concession or without being ill, then if he were to fast for the rest of his life he could not make up for it

(Bukhari)

Abu Huraira related that the Prophet said: Allah the Majestic and Exalted said: "Every deed of man will receive ten to 700 times reward, except Siyam (fasting), for it is for Me and I shall reward it (as I like). There are two occasions of joy for one who fasts: one when he breaks the fast and the other when he will meet his Lord"

(Muslim)

Abu Huraira related that Rasulullah said: Many people who fast get nothing from their fast except hunger and thirst, and many people who pray at night get nothing from it except wakefulness

(Darimi)

=)

ImageChef.com - Custom comment codes for MySpace, Hi5, Friendster and more


Perutusan Ramadhan Dari Perantauan

بسم الله الرحمن الرحيم

Salam.Wahai orang-orang yang beriman! Kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang yang dahulu daripada kamu, supaya kamu bertaqwa.
(Al-Baqarah 2:183)Alhamdulillah di Melbourne sudah mahu masuk maghrib, mata kini terkedip2, menantikan Ramadhan bertitip2, Subhanallah milik Dia hati dan nyawa kita, dengan rahmatNya Dia utuskan Ramadhan dalam hidup sesingkat ini, meski kita begitu hina dengan dina, namun Allah swt senantiasa dengan kasih dan cintaNya, mengurniakan umur di Bulan Ramadhan semulia-mulianya.

Moga Ramadhan ini bermakna untuk saya, anda
dan seluruh muslimin muslimat seantero dunia!

Allahuakbar!

Islam is OUR choice, the way of life! ;)
Mohon maaf dan ampun!


p/s : Pastikan 30 Hari Mencari Cinta ini berakhir dengan CintaNya ;)

Salam Ramadhan dari perantauan,

Muhammad Za'im Mohamad Yusoff

ImageChef.com - Custom comment codes for MySpace, Hi5, Friendster and more