Friday, October 24, 2008

Anak-anak : Antara Comel dan "Comot"

بسم الله الرحمن الرحيم
Salam.


“Harta dan anak-anak adalah perhiasan kehidupan dunia tetapi amalan-amalan kekal lagi soleh adalah lebih baik pahalanya di sisi Tuhanmu
serta lebih baik untuk menjadi harapan”
-Al-Kahfi (18:46)


Sebelumnya penangan harta. Kini, penangan anak-anak pula. Ujian bagi mereka yang dikurniakan rezeki berlimpah-limpah setelah mendirikan masjid yang diimpi selama ini.

"Are you Muslim ?!"
"Yes, I am"
"Wah! That's so good! I have a high respect for Muslim. The notions in Islam are superb! No wonder such religion could drive the deserted region to a highly regarded civilisation!"
"Oh, thanks. Are you Muslim as well then ?!"

"Owh, no~"
"Why aren't you since you have seen the beauty of Islam"
"Well, it may sound fantastic to me. But I am worried about my children. They may find it hard to live with such requirements as a Muslim"

Sahabat saya itu menceritakan lagi. Benarlah anak-anak itu ujian. Cuma bagi kita, moga ujian ini membawa kepada keredhaan Tuhan dan keuntungan terutamanya di hari muka. Moga ujian ini tidak membawa kecelakaan dariNya dan kerugian tidak terhingga kelak.


Za'im dan Zachary a.k.a Zakaria


Doalah awal-awal, mana tau makbul ! =)


Makan lolipop ye Syarafina..ala tomei2 (Kak Awin cakap~) opps! kantoi!


Nak main footie! Jom!!!


Udoh-udoh ler pangku anak orang tu Encik Salami, bile lagi nak pangku anak sendiri?
(Kawin pun belum~ Ha! Kawin la cepat! Haha!)


Ha! Ini Awang!


Ayah Dan Anak


Bakal ayah ?! Ameen~


Saya adik Awang!


Nyot~ Nyot~ (Tetibe Teringat Jepah dan Pinggu-nya)


Kecik-kecik posing tak pa ye Syarafina! Besar-besar jangan pulak!


Putih dan Oren

Biar ujian ini menjadikan kita 'comel' disisiNya, tidak 'comot' merugi semua!

Bila mulut terpasung~
Kebenaran merajai atmosfera~~~

Periksa dah Dekat~
Wa~
Doakan =)

ImageChef.com - Custom comment codes for MySpace, Hi5, Friendster and more


13 comments:

M N Hishamuddin b Yusof said...

salam..
awalnya berbicara pasal anak..hehe
gud luck for your examination!
may Allah give u and other muslims the success in this world n hereafter. InsyaAllah..(btul ke grammar aku ni) :)

pak hassan said...

wah.. zaim.!

mengapakah dikau mengepost perkara2 kecomelan ini..(terase aku tau, keh3 =P)

aku sangat obses dgn kecomelan yg mlampau tau..

AAaa! geramnya tgok budak2 tu,. rase mcm nk cubit2 je pipi dorg tu..

tambah2 si syarafina tu, montel sungguh, posing2 ayu plak tu..
tambah2 pic kedua tu, amboi2 bajet ayu lah tu..haha
wargh! harus aku cubit pipi2 nye tu haha....

geram2

Yahya bin A Shukor said...

zaim dah kurus la sekarang.
hehe

Muhammad Za'im Bin Mohamad Yusoff said...

Salam semua

To Hisham :
Perhatian! Aku tak bagi hint ape2 ye! Jangan salah faham! =) Tq for the wish! =) Ala~ Humble la plak~ Same je band IELTS kite syam! Hehe!

To Syed ie Pak Hassan :
Terase? (Harus buat special statement kat blog muscom nie..Hehe) Sgt obses? Astaghfirullah..Nak mencubit anak orang kene la mintak permission kat mak die dulu..Hish2..Hehe..Ape lagi sheikh, muslimat arab banyak kat Melbourne nie ;)

To Yahya :
Aku rasa kene tambah perkataan makin, kalau tak semue org nak argue. Haha!

Neway, tq semue sebab sudi bagi komen ek! Moga Allah swt memberkati semua! =)

Ikhwahfillah!
Bertemu tak jemu,
Berpisah tak gelisah!

Lili said...

salam...

cute pic!!!! syarafina tu blush semula jadi ke artificial nye? lawa la.....
nyot2 tu blur!!!! tapi dah besar nnt misti ensem. haha....
lovely kids.

aiks zaim. bg post kanak2 ni.. ada hajat nak kahwin ke??? hahaha

Muhammad Za'im Bin Mohamad Yusoff said...

Salam semua

To Lili: Sesungguhnya pic yang cute yang berhasil cute bila mana photographer die pun cute jugak, setuju? =) Owh...blush syarafina tue natural ok! Allah swt yang buat tu tau! =) Nyot2 cute hensem bile besar? Amboi...nak reserve tempat utk die ker? Boleh je, mak die org kampung aku! Haha!

Ke situ pulak Lili..perluke nak kawin baru boleh cakap pasal kebesaran Allah swt dalam diri anak-anak nie? Huhu~ Subhanallah!

Moga bermanfaat =)

Lili said...

salam dr bumi mas....

kalo photographer dia cute, sudah pastinye bukan penulis blog ni kan. haha. cantiknye syarafina... natural blush dia mmg natural. reserve tempat nyot2? ble2. tp bukan utk saya la... utk anak saya. jadi menantu saya. ha gitu...

NAQUIAH said...

kejap2,,
aisha amani lg cumel
hehe~
promote anak sedare sendiri..

Lili said...

salam

cute photographer? sape dia? hurm... misti bukan peulis blog ni kan? haha. syarafina xblush pon dah lawa. dah besar nnt ble jimat blusher. si nyot2 tu pulak. ha bagus la kalo org kg zaim. senang cite skt. ble tlg reservekan. tp utk my daughter la... haha...

aKmA said...

salam zaim..

dulu aku tgok aje skang nak komen..melepaskan ape yg aku nak cakap..hehhe...

bapak comel la semuaaaa!!!
warghhhhhhhhhh!!tym kecik2 camni la aku..comel~

eh??motif sangat aku ni~kui3!!

Ajaa said...

salam...
comey2 adik2 tu..
dorg mix ke atau melayu pure?
watever pon..mmg comey ciptaan Allah.. (^_^)v

aiSyaLiciOus said...

hellow~!! sorry i've linked urs...bley ka???

Muhammad Za'im Bin Mohamad Yusoff said...

Salam semua

To Lili : Oklah...Aku tak larat nak balas...Haha!

To Akma : Akma..memang ratu motif!

To Ajaa : Ade yg mixed ade yang pure...aik cam product plak..hehe His product memang unique! Subhanallah!

To Aisyalicious : Ok jer!

=)

Thanks for the visit!